Kronen

Solitaire tandvervanging. Deze wordt meestal geïndiceerd op het moment dat een voortand of kies is verzwakt door meerdere vullingen of niet meer voldoet aan de esthetische eisen van de patiënt. Ook een standcorrectie of correctie qua vorm kan een rede zijn om te besluiten over te gaan tot het vervaardigen van een kroon.

We onderscheiden twee soorten kronen in de tandtechniek: metaal-keramiek kronen of opgebakken zirkonium kronen. Als we spreken over een metaal-keramiek kroon hebben we het over een metalen kap waarover porselein wordt gebakken. De metalen kap wordt door de tandtechnicus handmatig gemodelleerd en vervolgens omgezet in 100 procent mondbestendig metaal wat voor een groot deel uit Palladium bestaat. Het gedeelte van de kroon dat niet wordt bedekt door porselein, wordt na het bakken op hoogglans gepolijst.

In plaats van de onderstructuur te vervaardigen van metaal kan de patiënt ook kiezen voor een volledig keramische restauratie. We spreken dan in de meeste gevallen van een zirkonium onderstructuur waarover porselein wordt gebakken. In dit geval wordt de onderstructuur geheel digitaal vervaardigd. Door middel van scannen van het gipsmodel en het designen (ontwerpen) van de onderstructuur worden de data naar een freesmachine gestuurd, die vervolgens uit een zirkonium schijf het ontwerp freest. In dit stadium wordt de onderstructuur van de kroon in de kleur vervaardigd die door de tandarts of door ons is bepaald.